Sokan már a faggyúmirigy szó hallatán is az olajosan fénylő bőrre asszociálnak. Nem véletlenül.

Egy olyan külső elválasztású mirigyről van szó, ami zsírszerű váladékot termel a bőrben, hogy megóvja azt a kiszáradástól.

Néha viszont előfordul, hogy intenzívebben dolgozik a kelleténél és túl sok faggyút termel, amivel eltömíti a pórusokat, ideális táptalajt biztosítva a pattanásoknak és az aknéknak. Leggyakrabban az arcon, a nyak felső részén, valamint a mellkason jelentkeznek ezek a problémák, mivel ezeken a területeken található a legtöbb faggyúmirigy.

De mitől borul fel a faggyúmirigy-működés egyensúlya? Lássuk az okokat!

  • Hormonális változások: Vannak olyan életesemények, amik a feje tetejére állítják a hormonrendszert. Gondoljunk csak a serdülőkorra, a várandósságra vagy a menopauzára! Mindegyik életszakasz természetes velejárója, hogy megugrik az androgén nevű férfi nemi hormon szintje a szervezetben, ami serkentőleg hat a faggyútermelésre.
  • Stressz: A túlzott idegeskedés árt a szépségnek. A stressz hatására az agy gyulladásválaszt indít el a testben, ami felborítja a faggyúmirigy-működés rendjét.
  • Táplálkozás: Az olyan magas glikémiás indexű élelmiszerek mint a cukor, a fehér kenyér megemelik az inzulin szintjét a vérben, melynek hatására megugrik az előbb már említett androgén szintje a szervezetben. Innen pedig már tudod, mi következik, ugye?

Házi praktikák, melyek harmonizálják a faggyúmirigy működését

#1 tipp: A kevesebb néha tényleg több: vigyázz a túltisztítással!

A zsírosodásra hajlamos bőr alapos, mégis kíméletes tisztítást igényel. Viszont a tisztítással sem szabad túlzásokba esni. Ha naponta 3-szor, 4-szer is megmosod az arcod, csak azt éred el, hogy még csillogóbb lesz a bőröd. A faggyúmirigyek ilyenkor “védekező üzemmódba” kapcsolnak és fokozott faggyútermeléssel válaszolnak, hogy megóvják a bőrt a dehidratációtól. 

#2 tipp: Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

Amikor nincs elegendő folyadék a szervezetben, a test jeleket küld a mirigyeknek, és arra ösztönzi őket, hogy több faggyút termeljenek. Mi ez, ha nem egy újabb érv amellett, hogy megéri legalább 2 liter vizet meginni minden nap?

#3 tipp: A faggyúmirigy szabályozása külsőleg is fontos – Figyelj hát rá!

Léteznek olyan természetes növényi anyagok, melyek a bőr mélyére hatolva képesek kordában tartani a faggyúmirigyek működését. Ilyen például a zöldagyag is, melynek már nagyanyáink szépségápolási szokásaikban is kitüntetett szerepe volt. 

A zöldagyag alapú arcmaszkok nemcsak, hogy szépen kiegyensúlyozzák a bőr olajtermelését, de megtisztítják és összehúzzák a tág pórusokat is. Akárcsak a SISI Budapest Mélytisztító Zöldagyag Maszkja, mely ideális választás a zsíros bőrrel rendelkezők számára is. 

A termékben található ásványi összetevők és bőrtisztító anyagok egymás hatását erősítve, kíméletesen távolítják el a bőr elhalt hámsejtjeit, miközben a faggyútermelést is szabályozzák. A zöldagyag magába szívja a bőrfelszínen található szennyeződéseket és a túltermelődött faggyút, tökéletesen előkészítve a bőrt a hidratálásra. 

Problémás a bőröd? Itt a megoldás!

Mélytisztító Zöldagyag Maszk

13,990Ft

Kosárba teszem